A birsfélék a világ egyik legrégibb gyümölcsei – több mint 4000 éve termesztik őket. Az utóbbi időben azonban, legalábbis néhány évvel ezelőttig, szinte teljesen eltűntek az étrendünkből. Csak a nagymamáink emlékeznek erre a vastaghéjú, puha magvú gyümölcsre. No de a birs szerencsére reneszánszát éli, és ráadásul nem pusztán lekvárok és sütemények hozzávalójaként. A birs, avagy az "Észak citroma", ahogy néha nevezik, a Pödör gyümölcsecetek igazi sztárja.
Az érett, duzzadt birsalmákat gondosan szüretelik és nagy szakértelemmel dolgozzák fel, hogy aztán fahordókban érleljék tovább. A birsből először alkohol képződik, majd a második fermentáció során az alkohol ecetté alakul. Birsalma gyümölcsecetünk kivételes minőségét a folyamatos minőség-ellenőrzés és a sokéves tapasztalat szavatolja. A tartósítószerek és más adalékok nélkül készült, azaz 100 százalékban természetes birsalmaecetnek így lehet olyan íze, amilyennek lennie kell: intenzíven gyümölcsös és tiszta.
Birsalmaecet
100g termékben:
Energia 51kJ /12kcal
Zsír 0g
amelyből telített zsírsavak 0g
Szénhidrát 3g
amelyből cukrok 3g
Rost 0g
Fehérje 0g
Só 0g
Az ecet fénytől védve, légmentesen lezárva tárolandó. Ilyen körülmények között gyakorlatilag korlátlan ideig megőrzi minőségét.
Az üveg alján leülepedő rostanyag természetes, nem minőségi hiba.
Szűretlen gyümölcsecet, ezért használat előtt rázzuk fel!
A birsalma gyümölcsecetnek már a színe sem lehetne autentikusabb. Épp oly intenzív aranysárgán csillog, mint a gyümölcs héja. Az íze enyhén gyümölcsös és édes, akár a méz. Egy erőteljes partnerrel, azaz egy markáns ízű olajjal társítva mindenfajta salátával remekül harmonizál. A tökmagolaj vagy tigrisdió olaj ideálisan egészíti ki ezt az ecetet. Gyümölcsös aromáját azonban nemcsak a hideg ételek hálálják meg. Az ázsiai wok- ételek még egzotikusabb ízt nyernek vele, és a halételeket is érdemes ízesíteni egy leheletnyi birsalma ecettel. Gondolt már arra, hogy egy klasszikus majonézt vagy hollandi mártást vagy Béarnaise mártást birsalmaecettel bolondítson meg? A birs fanyar édessége friss levegőt visz a mindennapok konyhájába. Kísérletező kedvű szakácsok frissen sütött tortákra vagy fagylaltra is cseppentenek egy kis birsalma gyümölcsecetet!