A zöldbanán liszt magas tápértékű, ásványi anyagokban, élelmi rostokban gazdag, rezisztens keményítőt tartalmazó speciális gyümölcs őrlemény. A zöldbanánból készült termékek hozzáférhetősége Európában még viszonylag korlátozott, ennek megfelelően a zöldbanán liszt felhasználásának kultúrája is csak kialakulófélben van. Fogyasztása kitűnő alternatívát biztosíthat a hagyományos alapanyagok mellett. Fő jellemzője a rezisztens keményítő (RS) tartalma, melynek a szervezetben való felszívódása,és az anyagcserére való hatása eltér a többi keményítő fajtától. A rezisztens keményítőket tartalmazó zöldbanán liszt számos kutatás középpontjában áll. A természeténél fogva is gluténmentes lisztféle, önálló felhasználhatóságán kívül is jól keverhető más maglisztekkel, gyökér- és gumós növények lisztjeivel. Kitűnő adalékanyaga különböző zabkásáknak és bébiételeknek, levesek-szószok sűrítésére is eredményesen alkalmazható. A gluténmentes lisztforrás a cöliákiás, glutén érzékeny, és különböző étel intoleranciákban szenvedők számára is fogyasztható. Jól beilleszthető lehet különböző diétákba, pl: cukorbeteg diéta, mediterrán diéta, vércsoport diéta, Atkins diéta, zóna diéta, tejcukor érzékeny diéta, vagy a paleolit diétába. Mindezeken felül exkluzív gasztronómiai élményt nyújthat tudatosan étkezőknek, és konyhatündéreknek elérhető áron.